smakelijk eten onderweg
Diepe meren met helder water
  • © Jan R.Vonk 0

Koken in de camper

Op deze pagina zijn recepten te vinden die ik tenminste twee keer gebruikt heb en die ik de moeite van het delen waard vind.
Eenvoudige bereiding met zo weinig mogelijk energiegebruik is het uitgangspunt daarbij.

Wij gebruiken nagenoeg nooit een aansluiting op 240V. Hoewel we flinke gasflessen hebben moeten we daar zuinig mee zijn in gebieden waar dat gas niet te koop is. Gas wordt gebruikt voor de koelkast en een enkele keer voor verwarming en natuurlijk voor het koken.
Wij hebben dus geen oven of magnetron. Koken doen wij doorgaans binnen of als de omstandigheden dat toelaten buiten. Met een opvouwbaar keukentje op een gaspit of houtbrandertje.
Als vervanger van de oven gebruiken we een dubbelwandige stalen wonderpan met glazen deksel. Die zijn moeilijk te vinden.
Tenminste even goed is een lichtere en kleine
Omnia Oven die in de betere buitensportzaak te koop is.
Daarnaast gebruiken we de
Thermos. Dat is een grote thermoskan met daarin twee pannen. Vroeger gebruikten we een zelfgemaakt 'hooikistje' met Purschuim gevuld en daarin een goed af te sluiten pannetje.
Een wat versleten en verbogen broodroostertje voor op een gaspit vergezelt ons al vele jaren. Het werkt perfect en vraagt geen stroom.
Een platte kleine gietijzeren grillplaat met handvat neemt nauwelijks ruimte in en is binnen op het gas en buiten op open vuur te gebruiken.
Een diepe grote koekenpan met glazen deksel, een 'hapjespan', die de veel gebruikte wok vervangt. Met de antiaanbaklaag is die gemakkelijk schoon te maken en diep genoeg voor een wokschotel.
Koffie zetten we graag met een drie kops roestvrijstalen Bialetti Espresso potje. (De originele aluminium versie is al eens gesmolten en aluminium corrodeert snel als het niet perfect droog is)

De recepten zijn voor twee personen. Meestal kook ik het dubbele zodat we na een volgende lange rijdag of wandeling niet meer uitgebreid hoeven te koken.