Grimmen

79 Stralsunderstrasse N54° 06' 54.5" E13° 02' 43.3" 10 m 6496 km. 22°C 🌦🌨🦌🦌IMG_1872In Grimmen zijn details leuker dan het geheel…
De nacht is warm , vochtig en ruikt onaangenaam naar rottend wier. Samen met ons ’onbewuste’, dat een appèl doet om tijdig op te staan, houdt dat ons uit een goede slaap. De incheckprocedure voor de boot naar Rüggen verloopt efficiënt maar duurt vervelend lang.
De zee is rustig, het schip niet overvol, de koffie smaakt redelijk.

Kort na twaalf uur rijden we, enkele kilometers na de aankomst in Sassnitz, een vertrouwd camperplaatsje op. We zien de zee en het strand vlak voor ons.
Jammer dat het juist nu gaat regenen.
Na de lunch besluiten we dat er zee, strand en regen genoeg is gezien.

Het is wennen aan de smalle Duitse weg vol verkeer en met maximale snelheden die veel hoger zijn dat de voorbije maanden. De brouwerij Störtebeker in Strasund is gemakkelijk te vinden met meer dan genoeg smakelijke keus. Straks is er tijd voor een echt lekker biertje na weken Zweeds Lättöl.

Het doel voor vandaag is een ons bekende camperplaats 100 km zuidwestelijk. Voor de Waterpoort, van het stadje Grimmen vinden we onverwacht een rustig nog niet beschreven officieel en gratis overnachtingsplekje.

Het is een merkwaardig stadje. Met een eerbiedwaardige grote bakstenen kerk, een aardig raadhuis en enkele fraaie panden rondom het marktplein. In een hoekje de Rückert-Brunnen met wat griezelig bronzen beelden, van Thomas Reich. Veel onrustig geparkeerde auto’s waar tussen een enkel eenzaam Trabantje.
De opvallende drie dimensionale plaquette op het hoekhuis memoreert de laatste
heksverbranding op deze markt.
Het slachtoffer is wellustig geportretteerd, terwijl de mannelijke geestelijkheid daadkrachtig aan het werk is om het kwade uit te roeien. Met deze prominente duiding lijkt het of men er nog een beetje trots op is. Dat wordt verstrekt door de ’boetehalsband’ voor kleine vergrijpen die aan het raadhuis is geklonken. Met enige spijt wordt beschreven dat het origineel pas in 1945 verloren ging en recent vervangen is door een nieuw exemplaar. Over het huidige gebruik wordt niets vermeld.

Het carillon van het stadhuis speelt een halve melodie op een onverwacht moment.
Om half vijf slaat de klokkentoren tweemaal en tien voor zes klinkt een gebarsten andere klok eenmaal.
Veel leegstaande winkelpanden en tenminste drie winkels voor tweedehands spulletjes die gesloten zijn. De twee goed bezochte apotheken zijn wel open. We vinden naast het onvermijdelijke Eiscafe, twee bakkerszaken waar naast brood ook goed gebak en koffie verkocht wordt. Wij proeven daar wat van en gaan vroeg, wat vermoeid, op tijd naar bed.
Grimmen
Tags en leeswijzer