Ystads Reningsverket Väster Kustvägen

77 Västerleden N55° 25' 29.6" E13° 47' 13.4" , 2m, 6350km ZW 6/8 🌤🌨🌦 23°-12°C,🦌🦌🦌🦌IMG_1861De storm blaast de rimpels uit onze gezichten…….
Skåne is altijd weer verrassend anders dan de rest van Zweden. Bruin-gele pas geschoren glooiende korenvelden met daarin verspreid liggende witte boerderijen. Hier en daar vrijstaande enorme eikenbomen. Wij ploegen tegen de stormachtige zuidenwind in.
_FJF2354
Vanaf de camperplaats, direct aan zee gelegen, hebben we uitzicht op het wolk- en waterspel dat op ons af komt. Dé reden om deze plaats een hoge score te geven.
Het blijft droog en we besluiten naar het oude centrum van Ystad te wandelen. Parken, oude straatjes met bloeiende bloemen in grote vaten en de resten van een klooster. We bezoeken de Mariakyrkan. Fraaie baksteengotiek en kenmerkend voor de hanzestadarchitectuur. Eens een voorname basiliek nu een goed bewaarde gerestaureerde Lutherse kerk.
Het is de havenstad voor de veerboot naar Polen en de snelle trimaran naar het Deense eiland Bornholm.
Toeristen die van dat eiland komen worden met een verlengde snelbus naar Kopenhagen gebracht.
Ystad is ook het decor waarin commissaris Walander, vaak moeizaam en gedeprimeerd, zijn opsporingswerk deed. Na de boeken van Menkel te hebben gelezen genoten we ook van de TV series. Wij zijn vandaag niet
één misdrijf tegengekomen.
_FJF2342
In de harde wind is de acht kilometer lange wandeling op de terugweg stevig. De windkracht neemt toe van 7 tot soms 9 en ruimt naar west. Net iets te laat bereiken we de camper. Een stortbui breekt los._FJF2350
De hele avond en een deel van de nacht houdt de storm aan. De camper wordt grondig gewassen door de regen en werd ontdaan van alle gevleugelde lijken die meegevoerd werden uit Gävleborgs Län.

Vanmorgen is het fris stralend helder weer. Een wandeling naar een zondagse espresso voert ons weer naar Ystad.
Langs een strand lopen verveelt nooit. Nu zijn er aalscholvers, zilvermeeuwen, zwanen en een ruziënde groep mussen die zich gisteren in de storm schuil hielden. Daarboven een variatie aan vissershutjes, genesteld in het lage duintje dat enkele meters van de vloedlijn ligt. Het ruikt naar rottend zeewier, onze lippen worden zilt.
De koffie is uitstekend.
Voordat de eerste regendruppels zullen vallen lopen we door de Vestra Promenaden terug. Een smal stadspark dat grenst aan het mooie oude kerkhof. Tussen dikke beuken- en kastanjebomen sijpelt een kunstmatig beekje dat druk bevolkt is met een grote familie eend met hun kroost.

De westenwind met regen neemt toe. Op zee zet een jacht eerst een rif, haalt daarna de genua binnen. Met de stormfok op wordt de haven gezocht. Surfers maken zich klaar en wachten op meer wind.
Die komt niet meer. Wel een druilende regen, die nooit meer lijkt op te houden
Skane strand


Tags en leeswijzer