Ödeshög, Ekopark Omsberg

66,67,68 Sodra sjovagen N58° 17' 46.1" E14° 38' 51.5" 140 m 5856 km ☀️32°C ZW3 🦌🦌
Een hoge kust met een woud van loofbomen……
IMG_1776
Na nog een goede kop koffie bezoeken we samen met Marjon de haven van Motala. Omstreeks lunchtijd rijden we deze stad uit. Motala is een levendige industriële stad met als hét toeristische hoogtepunt de spectaculaire sluizen van het Göta kanal. Motala werd gesticht als werkplatform voor de aanleg van dat kanaal en de sluizen. Elk gebouw had indertijd een heel specifieke functie die nodig was om dit immense karwei te klaren. Een werkwijze en logistiek die later ook gebruikt zijn bij onze Delta werken.

We beginnen genoeg te krijgen van de warmte en hebben er last van. In de schaduw van een oefenterrein voor reddingswerkers lunchen we. Koelte en water dat zoeken we.
Gelukkig vinden we snel schaduw in de bossen van het natuurreservaat
Sveaskog Ekopark Omberg, Ödeshög. Een stuwwal uit de ijstijd. Bijna 200 meter hoog. Schaduwrijke lanen met veel oude eiken en beukenbossen. Restanten van een klooster en een kapel duiden op een rijk religieus leven in het verleden. Op zoek naar verkoeling vinden we een pad langs de hoge rand, de keienkust van het Vättern. Uiteindelijk maken we slechts onze voeten nat. De stenen zijn te glad om verder het water in te gaan.
FJF2291
We vinden een rustig plaatsje bij de ruïnes van een kapel tegen de achtergrond van het lager gelegen Vättern.

Uiteindelijk komen we terug bij een parkeerplaatsje, het startpunt van een wandelroute, met picknicktafels en toilet waar we in de schaduw en wat wind genieten van een mooi uitzicht, frisse douche, salades en koud bier.

Vaak zijn dit soort plaatsen te vinden. 'Droog-toilet', picknicktafels, een schuilhut tegen slecht weer of koude en een vuilnisbak. Ongekend in Nederland. Overal openbare toiletten, ook voor gehandicapten. Bijna altijd schoon en voorzien van toiletpapier. Elders in Europa moeilijk te vinden maar hier zijn nog vuilnisbakken en niet overvol!

Vier kilometer verder en beneden ons ligt Hästholmen Hamn, een haventje met een goede badplaats, vers drinkwater en internet.
We besluiten om nog even in deze omgeving te blijven.
Na een dag zonder zon en een wat dalende temperatuur is het vandaag heerlijk fris zonnig weer. Het zal niet warmer worden dan 24°C. Er zijn in deze omgeving vele goede overnachtingsplekjes. Vannacht stonden we op de grote parkeerplaats bij de jeugdherberg. Nu het niet meer warm is, is het tijd voor een korte wandeling naar beneden door een schitterende beukenlaan. Stocklycke Hamn is niet meer dan een trap en een oude hijskraan waar tussen de golven van het meer in een klein bassin kinderen spelen.

Hoger aan de rand van het plateau een uitzichtpunt. Uitstekende gelegenheid voor de lunch. Nu het helder weer is, is de oever aan de overkant goed te zien. Via een omweg zullen we straks Hästholmen bereiken voor een bad en om deze laatste gegevens te uploaden.

EkoparkombergNu we hier wat langer zijn besluiten we, zeker bij het huidige iets koelere weer, tot een flinke wandeling. De Ellen Keys Led. Niet de lengte van bijna acht kilometer maar, de hoogteverschillen en de brokkelige stenen en boomwortels maken dat het een inspannende wandeling wordt. Voor een belangrijk deel lopen we onder het bladerdak van beuk, eik en naaldhout. Het uitzicht boven is de beklimming waard en halverwege genieten we van koffie met aardbeien-rodebessengebak in de jeugdherberg.

Het patroon van deze dagen is voor ons ongebruikelijk. Wandelen, een bezichtigingsrondje en dan een plaatsje zoeken voor de nacht. Tussendoor zwemmen in Hästholmenshamn waar we tenslotte de laatste nacht blijven.(N58° 16' 45.0" E14° 38' 05.3")🦌🦌🦌_FJF2323
Tags en leeswijzer