Huskvarna Vättersnäs

70,71,72,73 Huskvarnawegen N57° 47' 34.2" E14° 15' 33.1" 100m 5985 km ☀️🌤☁️23°-26°C 🦌🦌🦌
IMG_1820Na onze aankomst verdwijnen de dagmensen….
Voor het vertrek uit Hästelholmshamn vangen we nog net een glimp op van het kreeftenfeest. Kinderen huren netjes en met een stukje vis wordt er druk gevist. Kreeften worden gekookt en daarna door deze jury op kwaliteit bekeken en geproefd. Met bijbehorende commentaar en gezang!
KreeftIn Jönköping krijg ik deze haperende website met behulp van Yso en de uitstekende WiFi kwaliteit van MacDonalds weer aan de praat.

Tijdens vroegere reizen stopten we doorgaans op de terugreis in de oude houten binnenstad. Daar aten we dan een hamburger. Honderden kilometers daarvoor al een belofte voor de kinderen die toen uren zonder iPad de lange rijtoer moesten zien door te komen. Dit was dan de beloofde tussenstop voor we daarna in een keer naar Trelleborg of Malmö reden om Zweden te verlaten. Daar hebben we nu nog meer dan een week de tijd voor.

Het Vättern lag er vanmorgen aangenaam rustig en uitgestrekt bij. Honderd kilometer zwemwater voor mij alleen om 8.30 uur. Behalve een schoonmaker die wat restjes zwerfvuil oppikt ben ik alleen op het schone winderige strand. De eerste strandgasten zullen hier niet voor 11.00 uur zijn.
Een mooie manier om zwerfafval te voorkomen zijn
de vuilnisbakken. Door blik en flesje met 'pant' zo gescheiden te verzamelen hoeven verzamelaars niet te graaien in de vuilnisbakken. Overigens er komt ook een man rond die vraagt of hij ons leeggoed mee mag nemen.
Hoe dan ook. De ligweide en het strand zijn vrij van zwerfafval.

Eindelijk weer eens tijd voor een fietstochtje. In de zondagse rust kiezen we voor het pad langs de stranden en de oever van het meer naar Jönköping. Aan het eind van de dag steekt er een harde noordelijke wind op. Een lichte branding in het zoete water van het Vättern en de eerste kitesurfers wagen het erop.
_DSC0125
Windstil, alleen zwemmen in het rimpelloze water terwijl de horizon niet te zien is, is een verslavende ervaring.
Tegen de verwachting in wordt het een warme dag. Hoewel we al hebben ingepakt voor vertrek, besluiten we n
òg een dag te blijven.
Aan het eind van de ochtend wordt het strand gevuld met zon minnaars, vrolijke kinderen en sportende jongeren. In de schaduw verzamelen zich families waarvan alleen de kinderen het zwemvertier zoeken. De volwassenen zijn druk bezig met lekkere hapjes uit te pakken en soms hoor ik een flard oosterse muziek.
De parkeerplaats, waar we vanacht met twintig campers stonden wordt nu tot aan de rand gevuld met auto's .
_DSC0131
Tijd voor een fietstochtje langs de stranden naar het centrum van Jönköping voor het voortreffelijk ijs van de snoep-en ijssalon in de Borgmästargränd.
Na terugkomst wacht de verfrissing in het water. Vanavond maak ik een
Gado Gado waarvan het nieuwe recept te vinden is op de pagina Koken
Tenslotte schrijven we de laatste items van deze Blog die nog ingevuld moesten worden.

_DSC0128
Tags en leeswijzer