Rydaholm, Skeda Strand

74,75 F734 N57° 02' 13.8" E14° 10' 55.2" 160 m 6105 km 🌥⛈ 👍 Zkr120, Zw5. 34°C 🦌🦌🦌🦌
_DSC0154
Extreem warm, harde wind, zwaarbewolkt, zelfs in de schaduw van een oude eikenboom is het te warm…
We komen uit de nog bijna verlaten koele supermarkt. Buiten overvalt ons de hitte. Alsof je in Darwin uit het vliegtuig stapt.
Met de airco vol aan is het in de camper prima uit te houden al is het harde zuidelijke frontale licht vermoeiend.
Gelukkig is het niet ver. We volgen voor een groot deel de nagenoeg ongebruikte E4s, die herinnering oproept aan onze eerst vakantie in Zweden. Brede wegen zonder verkeer.

De camperplaats is voortreffelijk met alle benodigde voorzienIngen, zelfs Wifi is er. Het lijkt een voormalig landgoed.
Het is een glooiend terrein, op een hoge wal aan het meer Furen. Ver verspreid liggen de plaatsen voor kamperen die veel privacy bieden. Picknicktafels in overvloed.
Schaduwrijk of volop in de zon naar verkiezing. Er is voldoende plaats. Pas laat in de middag komen er meer campers.
Jammer dat door de lage waterstand het niet gemakkelijk is diep water te bereiken om te zwemmen.

Rydaholm2
Typisch voor Smaland zijn de kleine en grote stenen die in het landschap lijken uitgestrooid. ’Een reus met een gat in zijn broekzak die zijn knikkers verloor’ zegt de legende.
Sprookjesachtig, veel eik, een iep, een grijze linde. Verder op een helling een bosje oude naaldbomen. Het heuveltje naast ons is een opgeworpen berg met bemoste rolstenen. Ongeveer even groot allemaal. Dat schijnt te duiden op een grafheuvel uit de bronstijd. Verwrongen eiken groeien er door. Naast ons een enorme appelboom die honderden kleine appeltjes draagt.

De zwaarbewolkte warmte zonder schaduw wordt benauwd, de wind wakkert aan tot stormachtig. Het hagelt eikels en appels. Tientallen kleine oranje torren spoeden het heuveltje op. Daarnaast is een grote mierenhoop waar onrust en verwarring heerst.
Tegen de avond vallen de eerste druppels warme regen. Een kort heftig onweer volgt met een blikseminslag heel dichtbij en dan de verlossende heftige regen. Een uur lang.
_DSC0160
Vanmorgen is het heerlijk zonnig en frisser. We fietsen rondom het Furen. Onderweg maken we gebruik van een van de twee zwemplaatsjes. Zoals zo vaak hebben zwemmende Zweden een thermometer mee genomen in het water. Het is 23°C
Tags en leeswijzer